AI Pocus AAA

Hvordan bruke kunstig intelligens til å veilede fastleger til å tolke bilder fra håndholdt ultralyd?

Hva skal vi gjøre?

Vi skal hjelpe fastleger og annet helsepersonell å tolke og forstå bilder og videoer fra håndholdte ultralyd-apparat ved hjelp av kunstig intelligens (KI).

Om ultralyd-apparat

Det finnes to varianter av ultralydapparat i dag. En stasjonær og en håndholdt. Den tradisjonelle stasjonære brukes i hovedsak på sykehus, mens den håndholdte brukes oftere på fastlegekontor og andre mindre lokasjoner.

Et stasjonært ultralyd-apparat har god kvalitet på bilder og video, mens det kan forventes noe lavere kvalitet på den håndholdte. Det har vært en stor forbedring i kvalitet på bildene de senere år, i tillegg til at de har blitt mindre i størrelse og billigere. Samtidig har kunstig intelligens gjort et stort fremspring og et av bruksområdene kan være veiledning og tolkning av bilder.

Ultralyd-apparat kan brukes til mange forskjellige formål, men for å avgrense prosjektet fokuserer vi på utposing av hovedpulsåren. 

Hvorfor gjør vi dette?

Håndholdt ultralyd har et potensiale for å bli mer brukt i distriktene. På denne måten unngår pasienter lang reisevei til sykehus. I dette prosjektet er det i hovedsak fastleger som vil bruke apparatet.

Ved å bruke KI-veiledet håndholdt ultralyd kan alle fastleger, uansett erfaring og bakgrunn, forstå hva de ser på bildet og gjennomføre gode undersøkelser. Da vil pasienten kunne få den best egnede behandlingen videre.  

Sykehuset i Kristiansund og St. Olavs hospital i Trondheim er samarbeidspartnere i prosjektet. De vil bidra ved å samle inn og tolke bildene. Dette er nødvendig for å lære opp den kunstige intelligensen.

Kunstig intelligens har i liten grad vært tatt i bruk i primærhelsetjenesten, så dette er et spennende prosjekt for å undersøke hvordan KI kan brukes i kommunale helsetjenester i fremtiden.

Hvordan er prosjektet organisert

I dette prosjektet har Helseinnovasjonssenteret ansvar for kommunikasjon og formidling.

  • Prosjekteier: SINTEF v/ SINTEF Digital
  • Samarbeidspartnere: Kristiansund sykehus og St. Olavs hospital
  • Referansegruppe: LHL Kristiansund og Møre og Romsdal legeforening
  • Deltakende kommuner: Surnadal, Rindal, Aure og Kristiansund

Hva skjer når?

Varighet på prosjektet: juli 2023 – juni 2027.

Kontaktperson: 

Helseinnovasjonssenteret: Rådgiver forskning Runa Overå Hide

Prosjektleder hos SINTEF: Cecilie Våpenstad

 

Om prosjektet på radioen

Lyttt på radioinnslag om prosjektet her! (NRK Møre og Romsdal 10.03.23)

 

Bruk av ultralyd i primærhelsetjenesten har et stort ubrukt potensial.

Innsiktsarbeid sammen med prosjektleder Cecilie ved SINTEF våren 2021: