Helseplattformen/Felles forskningsinnsats
Helseplattformen AS skal innføre felles elektronisk pasientjournal for hele helsetjenesten i Midt-Norge, det vil si helseforetak, kommuner, fastleger og private aktører. Gjennom Helseplattformen er Midt-Norge regional utprøvingsarena for det nasjonale målbildet «Én innbygger - én journal».
Helseplattformen tas i bruk ved St.Olavs hospital, i Trondheim kommune og ved to fastlegekontor høsten 2021. Opplæringsressursene skal kanaliseres videre til neste foretak, og individuelle tilpasninger skal gjøres. Så kommer utrulling i Helse Nord-Trøndelag og Helse Møre og Romsdal med omliggende kommuner.
Prosjektet Felles Forskningsinnsats: Hvordan kan felles forskningsinnsats (helseområdet) på tvers av FoU miljøene i Møre og Romsdal bidra til å realisere regional forsknings- og innovasjonsstrategi?
Det skal skje en trinnvis implementering av Helseplattformen i Midt- Norge, hvor Møre og Romsdal er sist ut. Dette gir lengre tid til planlegging av implementering i fylket/regionen, og dermed rom for å forske på prosessen og effektmålene for gevinstrealisering.
Aktuelle tema:
· Helseplattformen og innbyggernes involvering i egen helse
· En innbygger – en journal. Hvordan endres helse- og omsorgstilbud til den multisyke?
· Bedre tjenesteforløp og samhandling mellom kommunen og spesialisthelsetjenesten ved innføring av Helseplattformen?
· Ønsket fagutvikling gjennom digital veiledning og beslutningsstøtte i Helseplattformen?
· Tverrfaglig samhandling i kommunen ved bruk av felles journalløsning
Helse- og velferdsteknologi:
Helseinnovasjonssenteret eies av offentlige aktører som forplikter seg til FoUI samarbeid, inklusive utprøving og implementering av digitale og teknologiske løsninger. HIS vil være en brobygger mellom innbyggere, pårørende, tjenestene, kunnskap- og forskningsmiljø, næringsliv og andre aktører.
Aktuelle tema:
· Gevinstrealisering ved innføring av velferdsteknologi. En erfaringsstudie fra kommuner.
· Velferdsteknologi som forebyggende helsetiltak (proaktiv tilnærming)
· Digital kommunikasjon mellom pasient og pårørende før og etter Covid 19
· Spiller lovgivning og velferdsteknologi på samme lag i pasientomsorgen? Tilbakemeldinger fra kommuner om utfordringer ift dette.
· Brukerperspektivet, tillit til teknologi, opplevelse av nytte, betydning av opplæring og introduksjon, effekt og tilnærming.
· Tjenesteperspektivet- teknologivegring.
· Muligheter for helse- og velferdsteknologi i smarte byer.
Hjemmesykehus
Prosjektet Hospital@home, eller Intravenøs antibiotikabehandling i hjemmesykehus, er et fireårig (2018-2022) samarbeidsprosjekt mellom Helseinnovasjonssenteret, Regionalt Responssenter med kommuner, Helse Møre og Romsdal HF, SINTEF, Sykehusapotekene Midt-Norge HF og Utviklingssenter for sykehjem og hjemmetjenester (USHT) i Møre og Romsdal. Formålet med prosjektet er å utvikle, teste, evaluere og implementere et nytt pasientforløp, som ved bruk av samhandling og teknologi skal bidra til å gi pasienter økt innflytelse og mestring ved å være aktive deltakere i egen behandling. Nye løsninger muliggjør behandling og oppfølging av pasienter som har behov for langvarig intravenøs antibiotikabehandling i eget hjem. Modellen testes for utvalgte diagnosegrupper som inkluderer både medisinske og kirurgiske diagnoser. Pasientforløpet inkluderer bruk av teknologi for trygghet, mestring og avstandsoppfølging. Nytt i samhandlingen er at pasienter følges opp hjemme av Regionalt Responssenter og sykepleiere i kommunalt ambulant responsteam, i henhold til individuell behandlingsplan hvor sykehuslege til enhver tid er medisinsk ansvarlig for pasienten.
Aktuelle tema:
· Kost - nytte analyse. Helselogistikk- miljøet?
· Tverrfaglig samarbeid, følge spredningsprosessen og endringsprosesser?
· Gevinstrealisering?
Andre relevante problemstillinger, ta kontakt for mer informasjon:
· Personsentrert omsorg i praksis, knyttet til MinT2D prosjektet:
Diabetes er en av våre største folkesykdommer og legger et betydelig press på helsevesenet. Sykdommen er både fysisk og psykisk belastende, og krever en høy innsats av den enkelte. Ved å tilby aktiviteter tilpasset hver enkelt persons behov, samtidig som man får god veiledning over en periode, kan vi skape et grunnlag for varig egenmestring. Gjennom samhandling, forskning og bruk av nyskapende teknologi utvikler prosjektet et nytt tilbud for personer med diabetes type
· Omstillingsevne og tjenesteinnovasjon i kommunal helse- og omsorgstjeneste en taus kunnskap? Belyse fremmere for innovasjon i off. sektor. Dokumentanalyse?
· Ressursdeling som løsning på ressursknapphet: interkommunale modeller for samarbeid.