Erfaringer med kommunefarmasøyt i hjemmesykepleien

Flere pasienter får kompleks legemiddelbehandling i hjemmet, samtidig står helsetjenesten ovenfor stort tidspress og mangler ressurser i form av ansatte med nødvendig kompetanse, spesielt sykepleiere. Dette skaper et behov for løsninger som kan bidra til å redusere konsekvensene av sykepleiermangelen i kommunehelsetjenesten. 

Bakgrunn

Gitt de alvorlige utfordringene med knapphet på helsepersonell må endringstakten kraftig opp, og arbeidet for å fremme effektiv organisering av arbeidsprosesser og riktig oppgaveglidning må intensiveres.

 

En type oppgaveglidning er legemiddelhåndtering (LMH) fra sykepleiere til farmasøyter eller apotekteknikere. Dette er en mulighet til bedre ressursutnyttelse, samt øke fleksibiliteten og effektiviteten innen LMH i hjemmesykepleien.   
En slik organisering er interessant for mange kommuner, men det er mangel på vitenskapelig dokumentasjon av oppgaveglidning fra sykepleiere til klinisk farmasøyter og apotekteknikere. 
Prosjektet vil ta utgangspunkt i Averøy kommunes erfaringer. De er en av få kommuner i Møre og Romsdal som har ansatt kommunefarmasøyt.  


Målet med prosjektet 
Prosjektet skal fremskaffe et kunnskapsgrunnlag om erfaringer og muligheter for oppgaveglidning fra sykepleiere til kommunefarmasøyt eller apotektekniker i hjemmesykepleien. Kunnskapsgrunnlaget kan brukes av andre kommuner som vurderer å gjøre noe lignende. 


Samarbeid  
Prosjektet er finansiert av Regionalt forskningsfond Møre og Romsdal, og gjennomføres i samarbeid med Høgskolen i Molde og Averøy kommune. Prosjektet hadde oppstart i vår og er ferdig i september. 


 
Kontaktperson 
Rådgiver forskning Runa Overå Hide, runa@helseinnovasjonssenteret.no 

0