Helsenæring
Med utgangspunkt i reelle behov hos brukerne
Om begrepet helsenæring:
Helsenæringen består av bedrifter som utvikler og produserer varer og tjenester til bruk i privat og offentlig helse- og omsorgstjenesten eller til bruk i forebygging, diagnostikk, behandling og rehabilitering av sykdom hos mennesker.
Hvorfor helsenæring er viktig i utformingen av fremtidens helsetjenester:
For å oppnå en mer bærekraftig helse- og omsorgstjeneste i form av mer effektiv forebygging, behandling og omsorg vil man ved å benytte innovasjonskraften, kompetansen og ressursene som finnes i norske bedrifter kunne styrke innsatsen i dette arbeidet. En sterk kobling mellom utdanning, forskning og innovasjon kan bidra til en konkurransedyktig helsenæring og økt kvalitet og bærekraft i helse- og omsorgssektoren.
Helseinnovasjonssenteret vil bidra til helsenæring gjennom:
I Stortingsmelding 18, Helsenæringsmeldingen, er Helseinnovasjonssenteret sitt arbeid med helsenæring beskrevet som: «Helseinnovasjonssenteret i Kristiansund arbeider for økt bruk og innfasing av teknologi og tjenesteinnovasjon i helse- og omsorgssektoren, samt koordinering og videreutvikling av interkommunale samarbeid med bakgrunn i fagområdene forskning og innovasjon, helse som næring, velferdsteknologi og responstjenester.»
Med utgangspunkt hos eiere og samarbeidspartnere vil Helseinnovasjonssenteret gjennom prosjekt og aktiviteter:
- Bygge ned barrierene for et konstruktivt samarbeid mellom helse- og omsorgstjenesten og næringsaktører
- Fremme dialog mellom tjenesten og næringslivet om utfordringer, mulige løsninger og samarbeid
- Involvere brukere, pasienter, helsepersonell og næringslivet i identifisering og prioritering av behov, mulige løsninger og samarbeid
- Bistå med tjenestedesign og metoder for analyse og utvikling av pasient- og brukerforløp i samarbeidsprosjekt
- Invitere universitets- og høyskolesektoren og institutter i samarbeidet
- Fremheve betydningen av tverrfaglig kompetanse innenfor medisin og teknologi
- Bidra med kunnskap om helse- og omsorgstjenesten og forståelse av kunnskapsbasert praksis
- Vurdere helsenæringsperspektivet i de FoUI prosjekt som Helseinnovasjonssenteret er involvert i